Dit is een greep uit de onderwerpen die aan bod komen als je bewust bezig bent met werken vanuit de bedoeling. Niets mis met regels of systemen, zolang die helpend zijn voor de bedoeling van je werk.
Thom: “Als regels het óvernemen van de bedoeling, dan raakt er iets verdraaid. Terug naar die bedoeling vraagt om iets langer stilstaan voor je terugvalt op regels, gewoonten en systemen. Doe je iets omdat het hoort, of omdat het helpt?”
Een mooie sleutel om terug te gaan naar de bedoeling, is jezelf steeds af te vragen wat nu de werkelijke opgave is. “Die werkelijke opgave draait om wat je beoogt. In het onderwijs denken we misschien dat lesgeven de bedoeling is, maar de werkelijke opgave is dat kinderen zich ontwikkelen en iets leren.”
De kunst is om die opgave niet zozeer vanuit regels te benaderen, maar veel meer vanuit een ander houvast, een gemeenschappelijk kompas. Dat kan als magneet werken voor je handelen. En de voeding daarvoor? Onze visie, missie, kernwaarden, onderwijsvisie en koers. “Het zijn de vele voorbeelden uit de praktijk waarmee je dat kompas blijft laden. Elk dilemma is een kans om je cultuur wakker te houden”, licht Thom toe.
Je werk anders vasthouden gaat niet over een radicale verandering, onderstreept Thom. Wel over elke dag een beetje meer vanuit die bedoeling werken. Het gaat ook niet over het afschaffen van regels, wel over je afvragen of je wilt sturen op de letter van de wet, of op de geest ervan. En over de keuze tussen een snelle oplossing of met meer geduld het probleemoplossend vermogen versterken.