Leestijd 2 - 3 min
In Samenwerkingsverband Helmond-Peelland PO pakken ze de ruimte om onderwijszorgarrangementen te ontwikkelen.
Expeditie OZA is van start!
Ruud van Hertum en Erik Wissink

Meer regelruimte voor onderwijszorg aan kinderen met complexe ondersteuningsvragen: in de regio Helmond is Expeditie OZA van start! Directeur-bestuurder van het samenwerkingsverband Erik Wissink en Ruud van Hertum, regiodirecteur Oost van Aloysius, zijn er blij mee.

“Ondernemerschap!” Regiodirecteur Oost van Aloysius Ruud van Hertum kan er kort over zijn. Wil je kinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen of die soms zelfs thuiszitten, onderwijskansen bieden? Dan vraagt dat om doordacht pionieren en soms je nek uitsteken. Daarom is hij zo blij met Expeditie OZA in Samenwerkingsverband Helmond-Peelland PO.

Directeur-bestuurder Erik Wissink van het samenwerkingsverband: “Dankzij het toegekende Experiment Onderwijszorgarrangementen (OZA, zie kader) hebben we meer regelruimte om kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar de onderwijszorg te bieden die nodig is.”

Tien gemeenten, schoolbesturen en jeugdzorginstellingen ondertekenden in 2023 een intentieverklaring om hier samen werk van te maken. Werkgroepen zijn sindsdien onder leiding van projectleiders – of beter: expeditiegidsen – aan de slag. Zij ontwikkelen maatwerkoplossingen voor kinderen in een residentiële setting die niet of nauwelijks onderwijs volgen, voor kinderen in het onderwijs met een hoog risico op uitval en voor kinderen in dagbesteding of die thuiszitten.

“Op weg naar meer maatwerk in onderwijszorg”

Denken vanuit de praktijk

Een belangrijke succesfactor is dat mensen uit scholen en zorginstellingen die zelf met kinderen werken, nauw betrokken zijn. Het draait om de échte verhalen uit de praktijk, ingebracht door de mensen die met hun voeten in de klei staan. Een stuurgroep – waarin onder anderen Erik en Ruud zitten – denkt mee over ingewikkelde vraagstukken als dat nodig is.

Al staat Expeditie OZA na zorgvuldige voorbereiding pas net goed in steigers, Erik constateert al wel dat samenwerkingspartners allemaal in de oplossingsstand staan, met het kind in beeld. “We hebben echt de tijd genomen om Expeditie OZA goed op te zetten. Mensen hebben elkaar beter leren kennen en dat is dé basis: werken vanuit relatie.”

Ruimte voor maatwerk in onderwijszorg

Afwijken van wet- en regelgeving om meer maatwerk te kunnen bieden aan leerlingen met een complexe ondersteuningsbehoefte: dat kan dankzij het Experiment Onderwijszorgarrangementen. Binnen het experiment geldt bijvoorbeeld geen minimum of maximum aantal uren onderwijstijd (en je hoeft niet te werken met de beleidsregel ‘afwijking onderwijstijd’). Ook mag je afwijken van de kerndoelen binnen het onderwijs en kun je onderwijs geven op een zorglocatie.

Samenwerkingsverbanden kunnen maximaal 2,5 procent van hun ondersteuningsbudget flexibel inzetten voor activiteiten op het snijvlak van onderwijs en zorg.

De toegekende experimenten worden de komende jaren goed gevolgd, zodat het Rijk kan onderzoeken hoe het structureel meer maatwerk in onderwijszorg mogelijk kan maken.

 

LET OP! LEES MEER NOG AANVULLEN

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie John Peters
eerder verschenen Jaarmagazine 2023-2024

Aloysius Stichting

Leidsevaart 2 (ingang Rijnsburgerweg 4)

2215 RE  Voorhout

bestuur@aloysiusstichting.nl

0252 43 40 00