Naar overzicht

Educatief partnerschap met ouders en leerlingen

 

Leerlingen en ouders zijn medeontwerpers van het ontwikkelingsperspectief en hebben een stem in het beleid van de school en stichting; ouders zijn actief betrokken in opvoeding en onderwijs.

Magazine vol ‘ervaringen’ over armoede en kansengelijkheid


Het Aloysius Hulpteam voor geldzorgen bracht in 2024 een magazine uit met tips en handreikingen voor scholen om geldzorgen met ouders bespreekbaar te maken. Helaas merken we dat veel gezinnen kampen met financiële stress, dus ons hulpteam gaat ook in 2025 door met ondersteuning van ouders, scholen en collega’s.

 

In het magazine staat ook het persoonlijke verhaal van onze collega Simone, directeur van Focus in Haarlem. Door haar eigen jeugdervaringen is zij extra alert op armoedesignalen. Met het magazine ondersteunen we grotere bewustwording van het belang om oog en oor te houden voor armoede en kansengelijkheid.

Nieuw dagelijks bestuur GMR


In 2024 nam voorzitter Wim Schreurs afscheid als voorzitter van de GMR en is opgevolgd door Hayat El Yafati. Collega Ineke Swartjes is vicevoorzitter en Mireille de Vries is secretaris. Zij vormen samen het dagelijks bestuur.

Partnerschap leerling – ouders – school - jeugdhulp


Democratische principes ontdekken in de leerlingenraad


Maak kennis met Alexander, Ilana, Nicky, Junior en Ties: zij zijn allemaal lid van de leerlingenraad van De Windvang in Katwijk. Die school voor speciaal basisonderwijs werkt sinds 2024 in een spiksplinternieuw Integraal Kindcentrum samen met onder meer de reguliere Daltonschool Katwijk. Ook die heeft een leerlingenraad, waar Mira en Romina in zitten. Afgelopen jaar vergaderden de twee leerlingenraden al een keer samen. En als het aan de kinderen ligt, gaan ze gewoon in één leerlingenraad samenwerken.

 

De Windvang begon twee jaar geleden met een leerlingenraad. “Heel mooi om leerlingen op deze manier democratische principes aan te leren en zo te werken aan burgerschap”, verklaart orthopedagoog Janneke Buitenhuis-Vrolijk.

 

En dat geldt niet alleen voor de leden van de raad zelf, ook voor hun klasgenoten. Er is een heuse verkiezingsronde waarbij leerlingen stemmen op de kandidaat die ze het beste kan vertegenwoordigen. Zij praten voor elke vergadering mee over belangrijke agendapunten en horen na afloop de opbrengsten.

 

Janneke: “De raad komt met verrassende ideeën. Tijdens de laatste vergadering bijvoorbeeld, stelde de raad een buddybank voor, voor op het schoolplein. Daar kun je als leerling op gaan zitten als je graag wilt meespelen, maar dat niet durft te vragen. Zo kun je laten zien dat andere kinderen je kunnen vragen om mee te doen. Mooi toch?”

 

Echte verkiezingen

De huidige leerlingenraad werd tijdens schoolverkiezingen gekozen. Op dezelfde dag koos ook Daltonschool Katwijk zijn raad. Leerlingen brachten hun stem uit in een echt stemhokje en in elke klas was ook iets te kiezen. Ties stemde ook en vulde het stembiljet in, vertelt hij. Uit zijn klas werd Jesse gekozen en Ties vervangt hem als hij niet kan. Wordt er altijd gestemd op de meest populaire klasgenoot? Nee, schudt Ties zijn hoofd. Het gaat toch echt om de kwaliteiten die nodig zijn als ‘medezeggenschapper’.

 

Wat moet je dan eigenlijk kunnen in de leerlingenraad? “Je moet voor de klas durven staan”, zegt Nicky. “En ook iets durven te vertellen”, vult Ilana aan. “En in een groep kunnen uitleggen wat je wilt”, vindt Alexander. Goed kunnen luisteren naar anderen hoort er ook bij en soms moet je jouw eigen mening opzij zetten, omdat de rest van de groep iets anders wil dan jij.

 

Samen kerst vieren

Aan ideeën geen gebrek. Zo wordt in november 2024 druk nagedacht over een gezamenlijk kerstfeest, vertelt Junior. Daarvoor was al een gezamenlijke vergadering georganiseerd met de leerlingenraad van de Daltonschool Katwijk.

 

Romina uit die raad ziet het wel zitten: “We hebben het idee om als leerlingenraad bij de deur te staan en iedereen welkom te heten”, vertelt ze. Rondkijkend zegt Mira: “Komt er een grote kerstboom of in elke klas eentje?” “We kunnen wel wensen in de kerstboom hangen!”, roept Alexander enthousiast. De raden willen alle ouders er graag bij en er moet natuurlijk lekker eten zijn.

 

Hulpbox

Een plan dat inmiddels al is uitgevoerd: de hulpboxen die de twee scholen ophingen. “Daar kun je een briefje in stoppen als je gepest wordt en je durft het niet te vertellen aan je juf of meester”, licht Nicky vakkundig toe. En ja: daar is wel eens een briefje ingestopt en gelukkig kwam er toen een oplossing. “Gelukkig worden de hulpboxen niet veel gebruikt”, vindt Janneke. “Maar heel goed dat die er wel zijn.”

 

Kunstgras op het voetbalveld is een terugkerende wens. Daarvoor wil de raad van De Windvang met instemming van hun collega’s van de andere leerlingenraad een brief schrijven naar de gemeente, omdat die ‘gaat’ over de inrichting van het schoolplein.

 

“En we willen samen met de Dalton buitenspelen”, zegt Ilana. Nu zijn er nog gescheiden pauzetijden zodat het niet te druk wordt op het plein. Als het aan de raden ligt, kan daar nog eens naar gekeken worden. En er kan nog veel meer samen, zoals meer vieringen. Ook samen picknicken op het plein staat op de agenda. Dan kan ‘het geld’ van beide scholen ook samengevoegd en kunnen er misschien wel leukere dingen worden georganiseerd.

 

Op naar één raad

Zo te horen willen de twee leerlingenraden heel veel samen. Dus waarom niet één raad? Prima plan, knikken alle leerlingen. “Maar dan moeten we elkaar eerst nog wel beter leren kennen”, besluit Alexander. Op dus, naar eerst meer samen spelen!

 

Ties verving Jesse, die ziek was tijdens het interview.

Lees ook eerdere artikelen uit het voorgaande jaarmagazines!

Ouderbetrokkenheid groeit door meehelpen met hoofd-handen-hart-onderwijs


“Scholen worden steeds meer de plek waar je leert, speelt, eet, optreedt, sport en lééft”


Samen steeds beter. Onder dat motto ging Aloysius twee jaar geleden anders werken. Daarmee zijn afgelopen jaar flinke stappen gezet, constateert voorzitter college van bestuur Johan van Triest. Dat schoolontwikkeling nog centraler staat in de organisatie wordt meer en meer ‘het nieuwe normaal’. Ook de impactteams komen op stoom. Belangrijk, want collega’s in de scholen verdienen alle ondersteuning om het steeds weer een beetje beter te doen voor onze leerlingen.

 

Terugkijkend op 2023 is het Festival van de Verantwoording dat Aloysius in april organiseerde om met elkaar in gesprek te gaan over ‘impact’, zeker gedenkwaardig, vindt Johan. “Het was een feest om alle schoolvoorbeelden te zien!”

 

Lees het hele artikel via de link hiernaast.

Hulpteam Aloysius van start


Voor meer informatie, bel of stuur een e-mail:

T (0252) 74 50 23
M hulpteam@aloysiusstichting.nl

Onderzoeksproject Partnerschap in jeugdhulp en speciaal onderwijs van start


Aloysius doet mee aan het landelijke onderzoeksproject Partnerschap in jeugdhulp en speciaal onderwijs dat hogeschool Fontys uitvoert. Het project wordt komende jaren medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Op 27 september 2022 was de startbijeenkomst in Eindhoven.

 

Jaarmagazine 2022-2023

Ouders voor ouders


Trotscampagne zet De Windvang op de kaart


De Windvang in Katwijk werkte afgelopen jaren keihard aan de onderwijskwaliteit en het pedagogisch klimaat. En dat is prima gelukt. “We werken veel meer vanuit dezelfde mindset”, vertelt directeur Vincent van der Kooij. “En daar zijn we trots op!” Hoog tijd dus, om dat uit te dragen in een campagne, met collega’s, kinderen én ouders in de hoofdrol.

 

Jaarmagazine 2022-2023

Fotografie

Mariëtte van de Laar, Peter Valckx, Maartje van Berkel, Marieke Wijntjes

Naar overzicht