Naar overzicht

Sterke basis

 

Kinderen en jongeren die vanwege hun vaak kwetsbare positie op onze expertise zijn aangewezen, moeten kunnen rekenen op goed onderwijs. Voorwaarde voor betekenisvol onderwijs is een sterke basis. Die staat voorop en blijft op alle scholen aandacht en onderhoud vragen.

 

Wat is die sterke basis dan? Het gaat om een ijzersterk pedagogisch klimaat, de onderwijsvisie zichtbaar op de werkvloer, minimaal basiskwaliteit (inspectie), voldoende goed opgeleide medewerkers die vanuit de kernwaarden werken, een kwaliteitscultuur van planmatig verbeteren en een financieel gezonde school.

Van de oorlog in Syrië naar het speciaal onderwijs in Nederland


Duurzame huisvestingsstrategie: onderwijsteams ontzorgen


De strategische koers van Aloysius focust naast vier koersthema’s ook op een ‘sterke basis’. Als gespecialiseerd onderwijs telt dan natuurlijk een ijzersterk pedagogisch klimaat en voldoende en deskundige medewerkers zijn ook cruciaal. Dat geldt ook voor goede onderwijshuisvesting. Directeur Financiën & bedrijfsvoering Rutger Groen en strategisch onderwijshuisvestingsadviseur Niels Delemarre vertellen meer over een aantal actuele huisvestingszaken.

 

In september 2023 werd het nieuwe onderwijs- en expertisecentrum in Heerhugowaard feestelijk geopend. In dit nieuwe en energie-neutrale onderwijs- en expertisecentrum werkt onze Nexus-school samen met De Ruimte van Heliomare. Gemeenten Dijk en Waard en Stichting Maatschappelijk Vastgoed maakten de realisatie mogelijk.

 

Lees het hele artikel via de link hiernaast.

Werken bij Aloysius: alle vacatures op één plek


Lees ook eerdere artikelen uit het vorige jaarmagazine!

Zij-instromer Robin: “Ontdekkingsreis van leerlingen begeleiden is geweldig”

Robin Groot

Na de kunstacademie ging Robin Groot aan de slag in de zorg en organiseerde daar als maatschappelijk werker allerlei creatieve projecten. Hij stapte vorig jaar over naar het onderwijs en geeft bij Aventurijn in Nijmegen lessen kunst en cultuur. “Ik kan alles kwijt in deze baan: mijn kunstenaarschap, mijn ervaring als maatschappelijk werker en mijn liefde voor muziek.”

 

Jaarmagazine 2022-2023

Zij-instromer Rens heeft zijn hart verpand aan het voortgezet speciaal onderwijs

Rens van der Wel

Zij-instromer Denise: "Teamgevoel maakt werken een stuk fijner"

Denise Martens

Geschiedenisdocent Denise Martens genoot in het reguliere voortgezet onderwijs juíst van de leerlingen die iets extra’s nodig hebben. Dat zette haar aan het denken. Inmiddels is ze aan haar tweede jaar bezig in het voortgezet speciaal onderwijs op De Korenaer Stevensbeek. “Het levert zóveel energie op als je ziet hoever sommige leerlingen kunnen komen!” Een grote plus is het teamgevoel, vindt Denise.

 

“We zitten midden in de stormingsfase”, steekt leerkracht Denise Martens van De Korenaer Stevensbeek van wal. Van de start tot de herfstvakantie doorloopt de school voor voortgezet speciaal onderwijs de Gouden Weken, die gericht zijn op groepsvorming. En dat gaat met de nodige ‘reuring’ gepaard. Inderdaad: ‘storm’.

 

Jaarmagazine 2022-2023

Groenteboer Thijs als zij-instromer nu “helemaal verknocht” aan leerlingen

Thijs Manders

“Uitgelezen kans om mijzelf te ontwikkelen als leerkracht”

Sharona Groot

Na haar mbo-studie ging Sharona Groot verder studeren maatschappelijk werk en dienstverlening en deed nog een jaar de lerarenopleiding Omgangskunde. Nu werkt ze met veel plezier alweer drie jaar bij de Antoniusschool in IKC IJmuiden. In februari gaat de vlag uit, want dan is Sharona klaar met opleiding nummer drie: de pabo. “Een uitgelezen kans om mijzelf als leerkracht te ontwikkelen: Aloysius betaalt mijn opleiding, studieboeken en studietijd.”

 

Jaarmagazine 2022-2023

Dina Aabbouz in de top 3 Leraar van het Jaar

Dina Aabbouz

Jaar van het lezen en ambitiegericht werken

Orthopedagoog Jan-Kees Muis en intern begeleider Jordi Driessen

In 2022 besteedden we via nieuwe webinars in de Aloysius Academie, een koerskrant en een serie artikelen op ons intranet extra aandacht aan leesonderwijs en praktijkervaringen met ambitiegericht werken.

 

Jaarmagazine 2022-2023

Ambitiegericht werken werpt vruchten af


Predicaat Goed: mooie ‘extra’ waardering


In Midden-Limburg hebben drie scholen het inspectie-predicaat Goed: De Spoorzoeker in Roermond, de Widdonckchool in Heibloem en de Latasteschool in Horn. Die twee laatste scholen kregen de inspectierapporten eind 2021 en begin 2022 in de brievenbus. Lees hun verhalen!

 

Jaarmagazine 2022-2023

Fotografie

Maartje van Berkel, Marieke Wijntjes

Naar overzicht