De Ortolaan Roermond is ‘Goed’!

02 november 2023

Het inspectierapport viel onlangs in de bus en daarmee is het officieel bevestigd: De Ortolaan Roermond voor voortgezet speciaal onderwijs heeft de waardering Goed!
 

De Onderwijsinspectie schrijft in het inspectierapport dat De Ortolaan niet alleen verschillende leerroutes biedt, maar ook een doordacht praktijk- en stageaanbod. Ook is individueel maatwerk voor leerlingen mogelijk, vaak in samenwerking met reguliere scholen in de regio. Dit alles maakt het onderwijsaanbod rijk.
 

Leerlingen weten aan welke doelen zij werken

De Onderwijsinspectie vindt dat het team veel aandacht heeft voor sociaal gedrag, leren leren en burgerschap en merkte dat leerlingen weten aan welke doelen zij werken en hoever zij daarmee zijn. Daarnaast krijgen zij diverse buitenschoolse activiteiten en workshops van gastdocenten aangeboden.


Sterke kwaliteitscultuur
De kwaliteitscultuur van de school is sterk. Zo werken teamleden intensief samen, leren met en van elkaar en verbeteren het onderwijs op basis van onderwijsresultaten.
 

De Onderwijsinspectie gaf ook tips mee waarmee het team aan de slag gaat. Zo kan het team de rijke data die het verzamelt over onderwijsresultaten en leerlingenzorg grondiger analyseren om nog gerichter te verbeteren. Ook kan de school duidelijker maken waaróm de onderwijskwaliteit goed is. Voor leerlingen die niet alle onderwijsuren kunnen maken, kan de school duidelijker opschrijven hoe toegewerkt wordt naar voltijds onderwijs.
 

Extra trots op prettig leerklimaat

Het team van De Ortolaan is er wat betreft de inspectie terecht trots op dat het schoolklimaat positief is. “De school heeft de afgelopen jaren veel gedaan om het schoolklimaat te verbeteren met zichtbaar effect. Er is een prettig leerklimaat en de benadering van leerlingen is positief.”
 

Meer scholen ‘Goed’

Voor het onderzoek bestudeerde de inspectie tal van beleidsdocumenten, sprak met leerlingen en medewerkers en keek in lessen. De conclusie: De Ortolaan Roermond is inderdaad goed. Daarmee is de school landelijk de eerste school voor voortgezet speciaal onderwijs gespecialiseerd in ‘gedrag’ dat de waardering ‘Goed’ kreeg.

Andere Aloysiusscholen in Midden-Limburg voor speciaal onderwijs kregen eerder ook een ‘Goed’: De Spoorzoeker in Roermond, de Widdonckschool in Heibloem en de Latasteschool in Horn. De Widdonckschool Weert kreeg zeer recent ook een Goed.

 Nieuwsarchief

Aloysius Stichting

Leidsevaart 2 (ingang Rijnsburgerweg 4)

2215 RE  Voorhout

bestuur@aloysiusstichting.nl

0252 43 40 00